Back

Денис Кели от супермаркета до учебниците по драматургия

Когато говорим за съвременно европейско изкуство и нова драматургия, името на Денис Кели се появява съвсем органично. Освен, че се изучават от над 400 000 студенти всяка година, неговите сценарии за театрални пиеси смело оформят въпросите на модерния театър в Европа и отвъд нейните граници. 

С днешна дата, британският драматург, сценарист и продуцент е световно признат с неконвенционалния, динамичен и многопластов подход към драматургията. 

Къде и как започва този път, през какви фази преминава и какво превръща Денис Кели в едно от най-влиятелните имена в театралния свят? Нека ви разкажем!

Животът на Денис Кели 

Денис Кели е роден през 1970 г. в Лондон като част от ирландско семейство с общо пет деца. Той израства в общинско жилище в Барнет, отгледан е като католик и посещава католическа гимназия, която напуска на едва на 16-годишна възраст.

Без образование и без особено обещаващи перспективи пред себе си, Денис Кели прекарва известно време от живота си като общ работник и касиер в супермаркет. През по-голямата част от 20-те си години се бори със зависимост от алкохола, която успява да преодолее на по-късен етап в живота си.

Междувременно, Денис Кели се присъединява към местната младежка група на Barnet Drama Centre. Там той открива страстта и таланта си в театралното изкуство, което го мотивира да завърши образованието си в Goldsmiths College с отличие по драматични и театрални изкуства на 30-годишна възраст. 

От този момент нататък, той бързо печели репутация на брилянтен нов драматург като пише театрални творби в различни жанрове и стилове, включително пиесата Колонията, която му носи наградата за Най-добра европейска радиодрама на годината през 2004 г. 

През следващите десетилетия, произведенията на Денис Кели оживяват във всички краища на света, включително в Германия, Австрия, Словакия, Холандия, Ирландия, Исландия, България, Полша, Италия, Австралия, Япония, Съединените щати, Франция, Румъния, Канада и др.

Стилови характеристики в творчеството на Денис Кели

Произведенията на Денис Кели са високо оценени заради динамиката, с която идеи, език, сценични похвати, режисура и актьорска игра се преплитат, за да създадат нещо единствено по рода си. 

За целта творчеството му – под формата на пиеси за театър, сценарии за екранизация и радиопиеси – е по-скоро жанрово пластичен. В различните произведения на на британския драматург можем да видим елементи на комедия, драма, трагикомедия, психологически трилър и дори абсурдизъм.

Драматургията на Денис Кели е преди всичко водена от характера. Неговият богат и интензивен стил на изразяване е изключително благодатен за актьорска работа, а мрачният му стил на писане добавя един допълнителен пласт дълбочина в писането за съвременен театър.

„Любов и пари“ от Денис Кели

Не на последно място, творбите на Денис Кели остават неразривно свързани с проблемите и лутанията на съвременния човек тук и сега. Нерядко в тях може да се види палитра от политически и противоречиви теми със стил на сатира или ирония, подплатени с еклектично използване на езика и предмета.

В допълнение към писането си, Кели е добре известен и с работата си на продуцент и режисьор. Един от най-нашумелите му проекти с днешна дата е Третият ден – телевизионен сериал в жанра на психологическия трилър, създаден от Феликс Барет и Денис Кели за HBO и Sky Atlantic.

Влияние върху света на театъра

Денис Кели оказа значително влияние върху съвременния европейски театър. Творбите му често се възприемат като новаторски и са изключително успешни в различни области – от драматургия до продуцентство и режисура. 

Всяка от творбите на Кели е известна със своето остроумие, интелигентност и съвременна актуалност. Той е високо оценен както от критиците, така и от публиката за майсторското си изработване на диалог и характер.

Произведенията му са изпълнявани по целия свят, от лондонския Уест Енд до театрите на Бродуей в Ню Йорк. Неговото портфолио от пиеси се отличава със своята многопластовост, креативност и авантюризъм, носещи доза свеж въздух в света на съвременното сценично изкуство.

Известни произведения

Някои от най-известните произведения на Денис Кели включват:

  • ДНК – пиеса, която се фокусира върху темите за тормоза, социалната отговорност, морала и лидерството.
  • Сираци – текст, който засяга проблема за насилието в градските райони, имиграцията и живота на работническата класа.
  • Любов и пари – прозведения, което изследва темата за нуждата от близост и за това как любовта бива унищожена от материализма.
  • Дебри – абстрактен текст за театър, който разглежда темите за семейството, връзките и копнежа за принадлежност.
  • Матилда – мюзикъл, който говори за близките до Денис Кели теми за тормоза, семейните ценности и популярната култура.

Други известни произведения на Денис Кели включват “Осама героят”, “След края”, “Момичета и момчета” и др. 

На българска сцена можете да гледате ДНК от Денис Кели – театрална постановка на Театър Нокс под режисурата на Стефан Зарев. 

Екип Новини
Екип Новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки Бисквитки