Back

Премиера на „Стражата на Тадж Махал“ От Раджив Джоузеф

Предстои първата ни премиера за 2021г., която ще бъде и първата среща на българската публика с драматургията на световноизвестния американски драматург Раджив Джоузеф. Пиесата „Стражата на Тадж Махал“ е поставена за първи път през 2015г., като текстът изследва слабо познат мит около изграждането на Тадж Махал, гласящ, че след завършването на мавзолея, императорът на Индостан Шах Джахан издава декрет, с който се забранява да бъде строено отново нещо толкова красиво. За да бъде спазена императорската заповед, бива наредено да бъдат отрязани ръцете на всеки строител, работник и роб, работили по построяването на величествената сграда.

Текстът ни среща с изпълнителите на владетелската повеля – двама млади имперски стражи, които са на пост в нощта преди деня, в който едно от чудесата на света ще бъде официално открито. В двете главни роли влизат младите актьори от първия клас на доц. д-р Пенко Господинов в НАТФИЗ – Николай Николаев и Тодор Кирилов.

Постановката, дело на Стефан Зарев, изследва темата за красотата като непрекъснат стремеж на човека и необходимостта от пълна свобода за нейното пълноценно осъзнаване и изживяване. Сценографията и костюмите са поверени на Василена Ялъмова, а музиката за спектакъла е написана от Милен Апостолов.

Проектът е финансиран от Национален Фонд Култура, а премиерата на спектакъла ще бъде на 04.03.2021г. в Общински Театър „Възраждане“.

Театър Нокс
Театър Нокс
http://theatrenox.com

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки Бисквитки